چنانچه قصد دارید مهارت های خود در زمینه طراحی بسته بندی را افزایش دهید، مقاله 10 نکته مهم برای طراحی بسته بندی بهتر برای شماست.

بسته بندی چیست؟

بسته بندی مجموعه ای از فرایند های مختلف برای ایجاد یک معرف و یک محافظ است. منظور از معرف یعنی برندینگ محصول؛ با استفاده از یک بسته بندی می توان در زمینه مارکتینگ و برندینگ یک محصول گام برداشت. اما نقش دوم یک بسته بندی محافظت از محصولی می باشد که درون آن قرار می گیرید؛ این محصول باید از زمان تولید تا زمان مصرف ماندگاری بالایی داشته باشد تا بهترین تجربه را برای مخاطب خود فراهم آورد.

نمی توان گفت کدام یک از نقش های بالا برای یک بسته بندی مهم تر است؛ چرا که هر اهمیت کدام از نقش های معرف و محافظت با توجه به نیاز کارفرما، نیاز محصول، نیاز بازار، نوع محصول، نوع مخاطب هدف محصول و… می تواند متفاوت باشد.

پس به طور خلاصه می توانیم برای هر بسته بندی دو وظیفه بنیادی تعریف کنیم:

  • حفاظت از محصول
  • برندینگِ محصول/کارخانه

یک بسته بندی ممکن است هر دوی این وظایف یا یکی از آنها را بر عهده بگیرد.

 

طراحی بسته بندی چیست؟

مجموعه فرایند هایی که در هنر گرافیک و طراحی صنعتی به کار برده می شود تا یک بسته بندی به تولید برسد، طراحی بسته بندی گفته می شود.

طراحی بسته بندی صرفا درباره طراحی گرافیک بسته بندی، یعنی طرح و نقش و رنگ و تایپوگرافی و… نیست؛ بلکه شامل طراحی قالب، ساختار، ساختار دپو، ساختار چینش در قفسه، طراحی گرافیک، توجه به استاندارد ها و حتی انتخاب نوع متریال یا جنس بسته بندی می باشد که قرار است محصول داخل آن قرار گیرد.

در دوره طراحی بسته بندی این فرایند پیچیده به طور کامل مورد بررسی و تدریس قرار گفته است:

 

10 نکته مهم برای طراحی بسته بندی بهتر

با بهره گیری از این 10 نکته می توانید دید جدید‌تری به طراحی بسته بندی داشته باشید؛ به بهره‌گیری از این نکات ساده می توانید از شروع تا ارائه پروژه طراحی بسته بندی خود نظم و یک‌پارچگی متعادلی داشته باشید.

10 نکته مهم برای طراحی بسته بندی بهتر

 

1. مشاهده نمونه کار

قبل از شروع طراحی بسته‌بندی، نیاز است که تعداد خیلی زیادی نمونه کار ببینید. این به معنای این نیست که قرار است شما طرح های دیگران را کپی کنید، بلکه این تمرین ذهنی برای انجام پروژه جدید بسیار می تواند کمک کننده باشد.

به سایت هایی همانند Pinterst.com یا Behance.net مراجعه کنید و با توجه به موضوع طراحی خود به جستجو بپردازید. سعی کنید در این فرایند برای هر پروژه طراحی بسته بندی حداقل از 200 نمونه کار که به نظرتان خلاقانه است بازدید کنید و آنها را در سیستم خود ذخیره کنید.

پس از انجام این کار نوبت به گلچین کردن است، با مراجعه به فولدر نمونه کار های طراحی بسته‌بندی، نمونه کار هایی که به نظرتان دارای خلاقیت خاصی هستند و می توان تکنیک آنها را خفن عنوان کرد، در فولدری جداگانه گلچین کنید.

این فرایند و دیدن نمونه کار های فراوان که برای هر پروژه طراحی بسته بندی حداقل دیدن 300 نمونه کار توصیه می شود، باعث گرم شدن ذهن‌تان می گردد و اینک ذهن شما آماده خلاقیت موقتی به دست آورده است که وقت آن است که از آن استفاده کنید.

 

2. شناخت گروه مخاطب

اینک وقت آن رسیده است که بدانید برای چه جامعه هدفی طراحی می کنید. به طور مثال اگر طراحی بسته بندی برای کودکان است، خوب است که سراغ رنگ های شاد همچون آبی و قرمز و زرد و سبز برویم. یا اگر جامعه هدف بسته بندی شما برای افراد مسن می باشد بهتر است که در درج متون دقت کنید و از فونت های با سایز بزرگتری استفاده کنید. چرا که افراد مسن اکثرا ضعف بینایی دارند و دوست دارند که متون بزرگتر باشند تا بتوانند به راحتی مطلب مربوط به بسته بندی را مطالعه کنند.

10 نکته مهم برای طراحی بسته بندی بهتر

از این رو، شناخت جامعه هدف برای طراحی بسته بندی می‌تواند به شما کمک کند تا بسته بندی بهتری، متناسب با بیننده، مشتری، مصرف کننده و… آن بسته بندی طراحی کنید.

 

 

3. انتخاب متریال بسته بندی

هر بسته بندی، چه سالید باشه، چه مقوایی باشد و چه پلاستیکی، دارای جنس خاصی می باشد که طراح بسته بندی در اکثر مواقع موظف به انتخاب آن جنس (متریال) می باشد. البته که این کار حتما باید با مشورت با کارفرمای بسته بندی باشد، چرا که هر متریال بسته بندی ممکن است در فرایند قیمت، تولید، انبارداری، حمل و نقل و… تاثیر بگذارد.

انواع فلوت های کارتن ها در بسته بندی

پس بهتر است با کارفرمای خود در این باره مشورت کنید و بعد از گرفتن تاییدیه اقدام به طراحی کنید. همچنین فراموش نکنید در صورت امکان درباره انتخاب این متریال با چاپخانه یا لیتوگرافر نیز مشورت کنید. ممکن است نکته ای چاپی درباره متریال انتخاب شده وجود داشته باشد که شما از آن بی خبر باشید.

 

4. اسکچ قالب قبل از طراحی

از آنجایی که شما در مرحله نخست با دیدن حجم زیادی از نمونه کار های مختلف ذهن آماده ای برای طراحی دارید، قطعا ایده های مختلفی در ذهن دارید که اگر مستقیم به سراغ  طراحی قالب بسته بندی بروید خود را از اجرای تعداد بیشتری از آنها محروم خواهید کرد.

قبل از انجام طرح نهایی کاغذ و قلمی بردارید؛ اقدام به اسکچ زدن قالب هایی کنید که در ذهن خود دارید. با این کار می توانید بین ایده های مختلفی که در ذهن دارید مناسب ترین طرح را برای طراحی بسته بندی خود انتخاب کنید.

10 نکته مهم برای طراحی بسته بندی بهتر

 

5. اسکچ گرافیک قبل از طراحی

همانند مرحله قبل، طراحی گرافیک بسته بندی نیز از این قاعده مستثنی نیست. قبل از اجرای گرافیک یک بسته بندی اقدام به اسکچ طرح های مختلفی کنید که در ذهن دارید. از بین آنها مناسب ترین طرح را انتخاب کنید و به صورت نرم افزاری اجرا کنید.

10 نکته مهم برای طراحی بسته بندی بهتر

 

6. استفاده از نرم افزار مناسب

در گذشته بسته بندی صرفا به وسیله قالب های فلزی ساخته می شد که توسط دستان زحمتکش قالب کاملا به صورت غیر اتومات ساخته میشد. اما با ظهور تکنولوژی عصر جدید و پیوند آن با کامپیوتر، نرم افزار های متعددی ارائه شد که برای طراحی بسته بندی می توانند مورد استفاده قرار بگیرند. از بین نرم افزار هایی که برای طراحی بسته بندی مناسب هستند می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

سعی کنید نرم افزار مناسب را انتخاب کنید تا بتوانید طراحی بسته بندی خود را به بهترین شکل و کارآمد ترین روش ممکن انجام دهید.

اینکه کدام یکی از نرم افزار ها بهتر هستند می تواند امری کاملا شخصی و سلیقه ای باشد. اما پیشنهاد آی‌گرافیکال نرم افزار ادوبی ایلوستریتور می باشد. چرا که هماهنگی خوبی بین نرم افزار های دیگه کمپانی ادوبی، همچون ادوبی فتوشاپ و ادوبی ایندیزاین دارد.

چنانچه به یادگیری نرم افزار ادوبی ایلوستریتور علاقه مند باشید می توانید به دوره جامع نرم افزار ادوبی ایلوستریتور مراجعه کنید:

 

7. سازماندهی اطلاعات محصول

بعد از اینکه قالب بسته بندی را در نرم افزار مد نظر خود طراحی کردید، نوبت به آن می رسد که گرافیک آن را پیاده سازی کنید. برای انجام این کار باید طبق نقشه راه به پیش بروید. نقشه راهی که درباره آن صحبت می کنیم عبارت است از اینکه باید قبل از شروع طراحی اطلاعات محصول و بسته بندی محصول را دسته بندی کنید.

یادتان باشید که شاه مطلب هر بسته بندی متن آن می باشد، چنانچه بسته بندی شما حاوی متونی می باشد که باید در بسته بندی درج کنید، ابتدا به سازمان دهی آنها بپردازید. مثلا متونی که قرار است در پشت، جلو و یا کنار بسته بندی قرار گیرند را کنار هم سازماندهی کنید تا یک مسیر مشخص و هماهنگی برای طراحی بسته بندی خود داشته باشید.

 

8. ساخت ماکت بسته بندی

طراحی بسته بندی جزو کار هایی می باشد نیاز به دقت خیلی بالا دارد و چنانچه شما یک خطای کوچک چند میلیمتری انجام دهید، ممکن است باعث ایجاد ناهماهنگی در قالب بسته بندی شود و در نتیجه خسارات بزرگی به شما و کافرمای بسته بندی وارد شود. لذا بعد از اینکه بسته بندی خود را طراحی کنید (ترجیحا بعد از مرحله ساخت قالب) به سراغ ماکت سازی بروید.

10 نکته مهم برای طراحی بسته بندی بهتر

بدین ترتیب یک نمونه واقعی از بسته بندی در سایز واقعی را ایجاد کنید و مطمئن شوید که ابعادی که در بسته بندی وارد کرده اید کاملا درست هستند.

 

9. ساخت موکاپ بسته بندی

گاهی اوقات برخی از بسته‌بندی هایی که طراحی می کنیم جزو بسته بندی های فلکسیبل، فلزی، پلاستیکی و… می باشند که ساخت ماکت آن کاری بسیار دشوار است. در چنین مواردی بهتر است به جای ساخت ماکت فیزیکی، از نرم افزار های سه بعدی برای ساخت ماکت کمک بگیریم.

در این نرم افزار ها می توانیم متوجه خطای کار شویم و از آن پرهیز کنیم. از این بین می توان به نرم افزار هایی مانند بلندر اشاره کرد. چنان چه علاقه مند به یادیگری بلندر هستید می توانید به لیست دوره های آی‌گرافیکال مراجعه کنید. کلیک کنید.

20 طراحی بسته بندی خلاقانه ایرانی

 

10. ارائه با کیفیت بسته بندی

پس از اتمام طراحی بسته بندی، نوبت به آن می رسد که بسته بندی خود را ارائه کنید. یادتان باشد که ارائه ساده بسته بندی می تواند بهترین بسته بندی هارا بی روح جلوه کند و در نتیجه به تایید کارفرما نرسد. اما چه بسته بندی هایی که شاید آنقدر ها هم جذاب نبوده اند ولی با یک ارائه مناسب به تایید کارفرما رسیده اند.

از این بین می توانید از سایت های مختلف پرزنتیشن بسته بندی استفاده کنید. و یا اینکه با مراجعه به سایت هایی مثل  و دانلود موکاپ های گوناگون، طراحی بسته بندی خود را موکاپ کنید و به صورت سه بعدی برای مشتری پرزنت کنید.

 

چک لیست طراحی بسته بندی

با استفاده از این تصویر می توانید به هنگام طراحی بسته بندی به این تصویر نگاه کنید و این قدم مهم در طراحی بسته بندی را چک کنید.

10 نکته مهم برای طراحی بسته بندی بهتر