المپیاد گرافیک چیست؟ چطور ثبت نام کنیم؟
شاید به دنبال یک رقابت سالم در رشته طراحی گرافیک در سطح جهانی و کشوری باشید. در این مقاله خواهیم دانست که المپیاد گرافیک چیست؟ چطور ثبت نام کنیم؟
در این مقاله میخوانیم :
المپیاد گرافیک چیست؟
از سال 1950 در جهان مجموعه مسابقاتی تحت عنوان WorldSkills در زمینه رشته های مهارتی برگزار می گردد. در این مسابقه رقابت کنندگان زیادی در رشته های مختلف مهارتی همچون جوشکاری، تعمیر ماشین آلات سنگین، سیستم های شبکه ای، برنامه نویسی، مکاترونیک، آکواترونیک و… به رقابت می پردازند. یاد فنی و حرفه ای افتادید؟ دقیقا! اکثر رشته های مورد رقابت در این مسابقه، رشته های تدریسی در سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور هستند.
به طور مثال :
-
کاشیکاری دیوار و کف
-
نقاشی خودرو
-
الکترونیک
-
صافکاری خودرو
- برنامه نویسی
-
پردازش ابری
-
فناوری طراحی گرافیک
- مدیریت سیستم های تحت شبکه
- مکاترونیک
- جوشکاری
- جواهرسازی
- و 54 رشته دیگه در دنیا و 23 رشته دیگه در ایران
اما اینکه به طور مستقیم وارد مسابقات جهانی شوید ملزم گذر از یک سری رقابت های دیگر است.
در کشورمان ایران، مسابقات WorldSkills با نام مسابقات ملی مهارت یا المپیاد ملی مهارت شناخته میشود و هر ساله بیش از هزاران رقابت کننده از سطح شهرستانی تا جهانی دارد! مسابقات ملی مهارت در ایران توسط سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور برگزار می شود و همونطور که متوجه شدید دارای سطح های مختلفی است که باید یکی یکی این مراحل رو پشت سر بزارید!
این مسابقات هر ساله معمولا از تابستان تا پاییز برگزار می گردد و شخص برگزیده به مسابقات جهانی اعزام خواهد شد که هر دو سال در کشور های مختلف میزبانی می شود. به طور مثال میزبان مسابقات جهانی مهارت در سال 2019 امارات و در سال 2017 روسیه بوده است.
گذر از مراحل مختلف المپیاد گرافیک
تمامی رشته های مسابقات ملی مهارت دارای مراحل شهرستانی، استانی، کشوری و جهانی هستند. از این به بعد صرفا درباره رشته گرافیک صحبت می کنیم:
مرحله شهرستانی
در نخستین قدم شما باید خودتان را برای مرحله شهرستانی آماده کنید که با همشهری های خودتون به رقابت خواهید پرداخت! در این مرحله شما بعنوان یک طراح گرافیک که بیشتر به سمت طراح گرافیک رایانه ای سوق داده می شود باید به ۵۰ سوال تئوری پاسخ بدین تا بتوانید به مرحله استانی برسید! شرط قبولی در این آزمون کسب حداقل نمره ۵۰ می باشد. هر سوال ۲ نمره داره پس شما حداقل باید به ۲۵ سوال پاسخ صحیح داده باشید.
در این مرحله صرفا بالاترین نمره به مرحله استانی راه پیدا نمی کند، بلکه تمامی افرادی که حداقل نمره ۵۰ را کسب کرده باشند به مرحله استانی راه خواهند یافت.
مرحله شهرستانی معمولا در یکی از ادارات فنی و حرفه ای شهرستان خودتان توسط کارمندان آن اداره برگزار می گردد.
مرحله استانی
در مرحله استانی شما با اشخاصی که در شهرستان استان خودتان قبول شده اند به رقابت خواهید پرداخت. در این مرحله و مراحل بالاتر خبری از تست های تئوری نیست و تمامی کارها عملی خواهند شد. بدین ترتیب که به شما پروژه عملی داده می شود و توسط کامپیوتر باید شروع به طراحی یک پروژه تستی کنید. به طور مثال امسال من پروژه بچه های زنجان رو اینطور طراحی کردم:
- طراحی کارت ویزیت برای موسسه X
- طراحی سربرگ برای موسسه X
- طراحی پوستر برای موسسه X
طراحی های شما طی آیتم هایی از پیش تعیین شده داوری می شوند و در این مرحله صرفا یک نفر که بالاترین نمره را کسب کرده باشد به مرحله کشوری راه پیدا می کند و به میزبانی استان خودش وارد اردو های آماده سازی مسابقات کشوری می شود. این اردو بر عهده اداره کلی آموزش فنی و حرفه ای استان برگزار می گردد و تمامی موارد مصرفی و حق التدریس و بقیه هزینه ها بر عهده اداره می باشد و رقابت کننده نیازی به پرداخت هیچ گونه هزینه ای ندارد.
مرحله کشوری
وقتشه که به جنگ برید! بله درست شنیدید! از این به بعد دیگر مسابقات واقعا حساس و سخت می شود و به هوش و ذکاوت درجه یک شما احتیاج داریم!
در این مرحله شما با استان های دیگر کشور به رقابت خواهید پرداخت که خب طبیعتا از هر استان یک رقابت کننده وجود خواهد داشت.
مسابقه در طی ۴ روز و به صورت حضوری و متمرکز در استان تهران یا البرز برگزار خواهد شد. در طی این ۴ روز شما هر روز به مدت ۶-۷ ساعت و روز آخر ۴-۵ ساعت به انجام پروژه های مختلف خواهید پرداخت! این پروژه ها می توانند طیف وسیعی از تمام کار هایی که می شود با سه نرم افزار ادوبی ایلوستریتور، ایندیزاین و فتوشاپ انجام داد را پوشش دهند! البته طبق استاندارد جدید سازمان WorldSkills از سال 2022 نرم افزار هایی جدیدی همچون XD و پریمیر و افترافکت نیز به لیست نرم افزار های این رقابت اضافه شده است.
اما نترسید! عموما از این نرم افزارها صرفا برای طراحی بنر های متحرک وبسایت و موشن گرافی های ساده استفاده میشه و اصلا سخت نیست!
چند نمونه از آیتم های طراحی مسابقات میتونه شامل موارد زیر باشه:
- لوگو
- کارت ویزیت
- پوستر
- سربرگ
- پاکت نامه
- بسته بندی
- منو
- بروشور
- مجله
- روزنامه
- Ui (فقط طراحی Ui)
- بنر
- تصویرسازی های ساده
- کاتالوگ
- بنر های متحرک (انیمیشن-گیف)
- کارت پستال
- PDF های اینتراکتیو
- روزنامه
- جدول
- نمودار
- آیکن
- و موارد خیلی زیاد که حدودا ۳۰ آیتم هستش
نکته: شما تمامی این آیتم هارا در مسابقه نخواهید داشت! اما نمی دانید کدام را خواهید داشت! پس باید به همه این موارد مسلط باشید. هر روز تقریبا 3 تا 5 آیتم در طول مسابقه به شما ارائه خواهد شد و باید آنها را به طور کامل در زمان معین شده انجام دهید.
در مسابقات کشوری و جهانی شما تنها نیستید! به همراه شما تیم لیدر و کارشناس همراه اعزام خواهند شد. تیم لیدر موارد فنی شمارا پیگیر خواهد بود و کارشناس همراه شما وظیفه راهنمایی شما در مسابقه و طرح سوال خواهد داشت. کارشناس مذکور حتما طراح گرافیک می باشد و از قبل در اردو های آماده سازی شمارا آموزش داده است. گفتنی است که در طول رقابت اجازه برقراری ارتباط با کارشناس همراه را ندارید.
تیم گرافیک ایران در ۴۶امین مسابقات جهانی مهارت – آرو – سوییس
چنان چه از استان زنجان شرکت کنید کارشناس همراه تان من خواهم بود. درباره نحوه ثبت نام جلو تر صحبت خواهیم کرد.
ارزیابی پروژه ها
سیستم ارزیابی پروژه ها به صورت ۶۰-۴۰ هستش! بدین ترتیب که ما کارشناس ها طبق استاندارد سازمان WorldSkills شصت درصد به آبجتیو اهمیت می دهیم و چهل درصد دیگه به سابجتیو!
آبجکتیو و سابجکتیو چیست؟
آبجکتیو چیست؟
به موارد فنی و کمی پروژه آبجتیو گفته می شود! به طور مثال در پروژه آمده است که شما رزولیشن فایل را باید ۲۴۰ بگذارید! اگر این کار رو کرده باشید نمره را کسب خواهید کرد و اگر هر رزولیشنی حتی ۲۳۹ قرار داده باشید نمره را از دست خواهید داد. سایز پروژه، تعداد رنگ ها و … می تواند مثال های دیگه ای از ارزیابی آبجکتیو باشد.
سابجکتیو چیست؟
به موارد طراحی و کیفی پروژه سابجکتیو گفته می شود! به طور مثال من به همراه دو کارشناس دیگر سر پروژه شما به این موضوع می پردازیم که آیا رنگی که برای لوگو انتخاب کرده اید با موضوع پروژه همخوانی دارد یا خیر! بدین ترتیب نمره ۰ تا ۳ را به صورت انفرادی اختصاص می دهیم.
در مجموع، در پایان ارزیابی شما ۱۰۰ نمره باید کسب کنید که ۶۰ نمره مربوط به موارد آبجکتیو و ۴۰ نمره مربوط به موراد سابجتیو می باشد. البته که کسب نمره 100 تقریبا امری محال است.
پس شما در مجموع برای ۴ روز ۴۰۰ نمره می توانید کسب کنید. این نمره ها وارد سیستم نمره دهی خاصی به نام CSI میشن و نتیجه مشخص خواهد شد. نمره من ۵۷۶ از ۶۰۰ برای مدال طلا بود که الان سیستم نمره دهی چند سالیه که تغییر پیدا کرده و حد نصاب نهایی 800 می باشد.
مدال طلا، نقره و برنز در المپیاد گرافیک
حالا سه نفری که بالاترین نمره را کسب کرده باشند به ترتیب مدال طلا، نقره و برنز را کسب خواهد کرد. اما در مواردی که اختلاف نمره در حد ۲ باشه ممکنه دو مدال طلا یا نقره یا برنز یا حتی سه تا و … وجود داشته باشه.
اما این تمام کار نیست! اگر شما نمره بالای ۷۰۰ را کسب کنید موفق به کسب مدال افتخار یا دیپلم افتخار خواهید شد که آن هم ارزش خود رو دارد!
مدال طلا به مسابقات جهانی المپیاد گرافیک نمیرود!
پس از اینکه در مسابقات ملی مهارت ۳ شخص موفق به کسب مدال های طلا و نقره و برنز میشن، حالا وقت آن است که اصلح ترین شخص برای مسابقات جهانی انتخاب شود.
این سه شخص برگزیده با سه شخص برگزیده دوره کشوری قبلی وارد اردو مسابقات جهانی می شوند و در انتهای آموزش هایی که در طی ۲مرحله میبیند باید با هم رقابت کنند. بعد از اینکه مدال های دیگر را هم شکست دادید شما به ۳امین مرحله اردو های آماده سازی مسابقات جهانی وارد می شوید و پس از اتمام این آموزش ها که حدود 6 الی 7 ماه طول زمان می برد آماده اعزام به یک رقابت جدی تر با شرکت کننده هایی از سراسر جهان می شوید.
معمولا در رشته گرافیک میانگین 30 رقابت کننده از 30 کشور وجود دارد.
مرحله جهانی المپیاد گرافیک
از آنجایی که مسابقات کشوری باید تابع مسابقات جهانی باشد پس نحوه برگزاری و داوری و … مسابقات جهانی کاملا مشابه مسابقات کشوری می باشد و صحبت زیادی درباره آن نمیشه کرد. اما درجه سختی پروژه ها بیشتر است و باید حسابی تمرین کرده باشید و به مسابقات مسلط باشید.
نحوه ثبت نام در المپیاد گرافیک
این رقابت داره شرایط خاصی برای رقابت می باشد.
- حداکثر سن ۲۱ سال
- تحصیل در رشته گرافیک یا رشته مرتبط یا دارا بودن مدرک فنی و حرفه ای در مباحث مرتبط با گرافیک (حتی دوره فتوشاپ)
نحوه ثبت نام
برای ثبت نام در مسابقات ملی مهارت می توانید به مرکز آموزش فنی و حرفه ای نزدیک به محل اقامت خودتان مراجعه کنید یا در ساده ترین راه می توانید به وبسایت مسابقات ملی مهارت به آدرس skills.irantvto.ir مراجعه کنید.
نکته: معمولا زمان ثبت نام در این رقابت بهار می باشد.
نویسنده : علیرضا ازلگینی
از بخش تئوری چه نوع سوالاتی میاد؟؟
سوالات نرم افزاری و گرافیکی
ایا کتاب های مشخصی برای آزمون تئوری هست؟
نه متاسفانه